Onbegrip

Na een scheiding, het overwinnen van een ernstige ziekte, maar ook na het verlies van een dierbare volgt vaak het onbegrip. Volgens de omgeving ben je vrij of hersteld en kun je weer volop functioneren. Onbegrip van collega’s op het werk en familie en vrienden. De kracht ontbreekt simpelweg om opnieuw te gaan strijden.

 

Hoe verder na een scheiding.

Voorafgaand aan het besluit om te gaan scheiden is er vaak al veel gebeurd. Veelal gepaard met emoties als boosheid, verdriet, angst en onzekerheid. Dan volgt de periode van afscheid nemen van vertrouwde omgeving, zaken regelen etc. Dan komt het proces van de verwerking. Het vinden van een nieuw evenwicht. Praktische zaken, zoals huisvesting en financiën, maar ook omgaan met de kinderen.

Midden in dit proces loop je regelmatig tegen de muur van onbegrip op. Op het werk van collega's en leidinggevenden. Bij familie en vrienden, waar men moeite heeft met jouw keuzes. Het gevoel je steeds te moeten verantwoorden valt steeds zwaarder. Veel mensen proberen je een soort schuldgevoel aan te praten. Ook kinderen hebben vaak grote moeite met een scheiding. Dat veroorzaakt ook weer een schuldgevoel.

Midden in die emotionele rollercoaster moet jij een nieuw leven opbouwen. Nieuwe omgeving, vrienden, hobby en misschien ook wel een nieuwe baan. Dan is het goed om even letterlijk en figuurlijk afstand te nemen. Zaken op een rij zetten in een veilige, ontspannen omgeving. Nieuwe energie opdoen onder professionele begeleiding.

 


Na genezing van een ernstige ziekte.

Nadat je genezen verklaard bent kom je in een volgende fase van het herstel. Dit artikel gaat over mensen die genezen zijn van ziektes als kanker, herseninfarct, beroerte of een hartinfarct. Maar zeer zeker ook allerlei psychische aandoeningen, zoals depressie en angststoornissen. Die mensen lopen vaak tegen dezelfde problemen op. De energie ontbreekt vaak nog om activiteiten te ondernemen. Het vermogen om te relativeren is groot. Je hebt te maken met allerlei beperkingen als gevolg van de ziekte. Zowel lichamelijk als geestelijk.

Een van de moeilijkste zaken is de muur van onbegrip. Je vriendenkring is heel klein geworden. Je leert je naaste omgeving echt kennen. Onbegrip op het werk van collega's of leidinggevenden. Of je bent inmiddels afgekeurd of ontslagen.

Je zit in een proces van acceptatie van de nieuwe situatie. Door jezelf en door je naaste omgeving. Dat proces zit vol met emotionele problemen, zoals angst en verdriet.

Juist het onbegrip zorgt ervoor, dat je je in de steek gelaten voelt. Aan de andere kant heeft de zieke ervoor gezorgd dat je een sterker persoon geworden bent. Je hebt geleerd wat echt belangrijk is. En ook wie er toe doet in jouw leven.
Laten we samen die positieve bouwstenen verder vorm geven in een veilige omgeving. Genieten van zon, energie en ontspanning onder professionele begeleiding.

 


Na het overlijden van je partner.

Hoe ga je jouw leven opnieuw vormgeven na het overlijden van je partner?
Dat begint met het primaire rouwproces. Het verwerken van het verlies. Misschien ben je al langere tijd mantelzorger. Ook dan dreigt er een zwart gat. Ga je weer aan het werk. Hoe pak je dat aan? Ga je hetzelfde werk als vroeger doen of heel iets anders? Hoe zit het met de financiële gevolgen? Is het huis niet te groot of met teveel herinneringen. Wil je graag in een andere omgeving wonen of naar het buitenland in de zon.

Zou je graag een nieuwe relatie willen. Hoe zullen de kinderen hierop reageren.
Dan de vriendengroep. Vaak is die gebaseerd op stellen of veel vrienden van de partner. Heb je tijdens de ziekte wel eens iets van de vriendengroep gehoord. Mensen vinden het moeilijk om met je in contact te komen. Dat realiseer je je pas later. Overlijden is voor veel mensen toch een lastig onderwerp. Ze begrijpen jouw verdriet niet echt. Of ze veroordelen jouw besluit om weer te gaan werken of op zoek te gaan naar een nieuwe relatie.

Omgaan met die muur van onbegrip is niet eenvoudig. Het geeft veel rust en inzicht als je eens letterlijk afstand neemt van de dagelijkse realiteit. Wij bieden je een veilige omgeving in het groene noorden van het Canarische eiland Tenerife. Daar kun je geheel verzorgd bijkomen van de hectiek en rustig nadenken over je toekomt. Wij begeleiden je in het proces om zaken op een rij te zetten.

0